5 Redenen waarom ik hardlopen leuker vind dan de sportschool

Posted in Persoonlijk by

hardloper is leuker

Nooit gedacht dat ik dit zou schrijven, maar ik vind hardlopen zoveel leuker dan de sportschool. Een jaar geleden was ik nog verslaafd aan de sportschool en fietste ik drie tot vier keer in de week naar de Basic fit met mijn sporttasje en goede gedrag. Vandaag de dag is dit wel even anders. Afgelopen maandag ging ik weer voor het eerst sinds juli naar de sportschool en toen kwam ik erachter: this is not my cup of tea. Ik dacht bij mezelf: ‘vreemd dat dit zo snel is omgeslagen’. Toen ik er langer bij stil stond vond ik dit niet meer zo vreemd. Waarom niet? Dat leg ik je uit in mijn blog.

 1. Met hardlopen zie je meer

Kijk alleen al naar het eerste plaatje in deze blogpost. Is het niet genieten om langs zulke mooie gebieden te mogen hardlopen? Niet alleen tijdens de trainingen kan je elke plek op de wereld ontdekken, tijdens een hardloopwedstrijd wordt er zelfs een hele stad voor afgezet zodat jij van de omgeving kunt genieten. In de sportschool zie je alleen de toestellen, je mede sporters en je groepsinstructeur (als je al aan groepslessen doet). Een beetje weinig vind je niet? Uiteraard is het handig dat je een douche en wc binnen handbereik hebt, maar gelukkig heb je in ons land genoeg plekken waar je vast wel even naar de wc mag tijdens het hardlopen.

2. Hardlopen doe je samen

Natuurlijk is het leuk om met je sportbuddy naar de sportschool te gaan. Je kan tegelijk squats doen of, zoals ik hieronder, naast elkaar op de loopband gaan rennen. Maar weet je wat nog veel leuker is? Hardlopen kan je met heeeeel veel verschillende mensen doen. Laatst liep ik de Nacht van Groningen bijvoorbeeld met nog 9 andere fanatieke hardlopers. Je wisselt dan ervaringen uit en moedigt elkaar aan om door te gaan.

loopband

3. Je kan jezelf blijven uitdagen

Ik weet uit ervaring dat je ontzettend veel variatie kan toevoegen aan je trainingsschema. Houd er wel rekening mee dat er een punt komt dat je alle schema’s hebt gedaan en je op een gegeven moment geen extra gewicht meer toe kunt voegen. De enige wedstrijd die je kan voeren is een bikini fitness model wedstrijd, maar of je daar zo vrolijk van wordt? Ik betwijfel het. Met hardlopen werk je keihard naar doelen. Niet alleen sneller worden, maar ook stabieler en verder kunnen lopen. Eerlijk is eerlijk, met de concurrentie van de Kenianen is het lastig om een hardloopwedstrijd te winnen (als Nederlander zijnde), maar je kan jezelf keer op keer verbeteren. Na een PR ben ik super blij, maar daarna wil ik alleen maar meer.

4. Hardlopen kost minder tijd

Je hebt gelijk, een HIIT lesje kost ook slechts een half uur. Het probleem is alleen dat je daarvoor nog je tas moet pakken, naar de sportschool moet fietsen en je daar nog moet omkleden, als je dat thuis niet al hebt gedaan. Hardlopen kan je doen wanneer je wilt en de buitenlucht is je sportschool. Als je echt resultaten wilt zien dan ben je al gauw anderhalf uur bezig in de sportschool. Als je gaat hardlopen en een pittige interval training doet ben ik in principe al in een half uur klaar. Plus je ziet al vrij snel resultaat. Niet alleen in je conditie, maar ook in je lichaam.

5. Hardlopers zijn niet zo snel jaloers

Als ik in de sportschool sta heb ik altijd zoiets van: ‘Wow wat heb zij een strakke buik, dat wil ik ook!’ of als man zijnde ‘Had ik maar zulke spieren als hij…’. Hardlopers zijn eigenlijk nooit heel jaloers op elkaar. Hardlopers helpen elkaar juist. Niet alleen om sneller te worden, maar ook om langere afstanden te lopen. Ze blijven elkaar motiveren. Dat hoor je tijdens een wedstrijd ook regelmatig. Als iemand gaat wandelen krijgt hij of zij al snel een klopje op zijn rug met de motiverende tekst ‘Kom op, blijven hardlopen, je kunt het.’ In de sportschool hoor je deze motiverende woorden maar zelden.

hardlopen-is-leuker

Ik ben me er zeker van bewust dat hardlopen soms ook nadelen heeft. De kans op blessures is groter en als het slecht weer is, is het niet altijd leuk om hard te gaan lopen. Gelukkig heb ik zelf nooit lang last van hardloopblessures (terwijl ik van een dead-lift blessure in mijn rug bijna twee weken last heb gehad). Ook loop ik vaak tussen de buien door (love mijn Buienradar App), dus ik heb zelf geen last van de nadelen. Plus daar komt bij, ieder heeft zijn eigen ding. Ik kan me best voorstellen dat je de sportschool ook heel leuk vindt. Er zijn immers genoeg groepslessen te doen, maar ik zweer het toch bij mijn geliefde hardloopschoentjes. In de buitenlucht!

Welke sport doe jij het liefst? En waar?

 

Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

You may also like