6 Voordelen van hardlopen

Posted in Persoonlijk by

voordelen-hardlopen

Naast de standaard voordelen van hardlopen, zoals een betere conditie en dat je het kan doen wanneer het jou uitkomt heeft het hardlopen mij nog veel meer opgeleverd. Nu ik aan het trainen ben voor een halve marathon en standaard drie keer per week mijn hardloopschoenen aantrek ben ik best veranderd. In welke opzichten ik de voordelen van hardlopen heb ondervonden? Ik leg ze uit in deze blog. Lees je verder?

1. Meer discipline

Eigenlijk had ik bij alle sporten die ik heb geprobeerd dat ik nooit beter kon worden, daarom liet ik het vaak al snel links liggen. Ik probeerde wel, maar had nooit de ambitie om verder te groeien. Tot nu. Ik merk iedere week dat ik sneller wordt en dan mijn conditie verbetert, waardoor ik steeds verder kan lopen. Hierdoor is een knop bij mij omgegaan en heb ik meer discipline om naar buiten te gaan en mezelf echt te verbeteren. Dit merk ik eigenlijk in alles. Waarbij ik bij sommige dingen misschien allang al opgegeven zou hebben (zo heb ik ooit 3 weken op piano-les gezet) zet ik nu door totdat ik het echt kan. Want, zo denk ik nu, als ik zo ver kan hardlopen dan kan ik alles! Dit resulteert dan direct in beter werk, waarin direct te zien is dat ik het met passie heb gedaan.

2. Meer zelfvertrouwen

Bijna ieder meisje heeft er wel last van, onzekerheden over haar figuur. Ook ik heb dit lange tijd gehad. Het ene dieet had ik nog niet afgesloten voordat ik al aan het andere dieet begon. Mijn probleemzone waren voornamelijk mijn benen. Deze waren (in mijn ogen) veel te dik en op elke foto knipte ik ze er af. Totdat ik begon met vaker hardlopen. Mijn benen werden dunner en de felbegeerde love handles verdwenen langzaam. Ik merkte het ook aan mijn broeken, deze zaten losser en werden haast te groot. Ik draag nu veel vaker jurkjes. Niet alleen omdat jurkjes mooi zijn om te dragen, maar ook omdat ik me er gewoon écht goed in voel.

Als je je zekerder voelt over je lijf slaat dit direct door op je zelfvertrouwen. Ik durf nu te zeggen dat ik er mag zijn en dat ik goed ben zoals ik er uit zie. Op mijn gespierde kuiten na ben ik nu zelfs tevreden met mijn benen. Wie had dat gedacht dat ik dat ooit kon zeggen?

voordelen-hardlopen

3. Beter loslaten

Piekeren. Het werd bijna een eigenschap. Als iets niet helemaal lekker liep dan kon ik hier ontzettend lang mee zitten. Langer dan ik gewild had. Tijdens het hardlopen kan ik dit analyseren en kan ik sneller oplossingen bedenken om een probleem op te lossen. Het maakt hierbij niet uit of ik nu 5 kilometer of 15 kilometer ren. Ik heb tijdens het hardlopen de tijd om erover na te denken. Als ik dan kijk naar de omgeving om me heen en daarvan geniet, dan schiet me al heel snel een oplossing te binnen. Vaak voer ik dit dan direct uit als ik thuis ben. Dan schrijf ik het van me af of bedenk ik een soort van mini-stappenplan hoe ik het ga aanpakken.

Dit zorgt er direct voor dat ik beter slaap. Ik heb enorm veel korte nachten gehad, omdat ik dan de hele tijd aan het nadenken was. Nu zet ik iets veel sneller van me af en laat ik het gewoon los. Als ik me ook even niet heel goed voel, trek ik mijn hardloopschoenen aan. Het werkt als een soort van therapie voor mij.

4. Beter studeren

Na het afronden van mijn hbo studie commerciële economie heb ik een jaartje gewerkt. Toch vond ik dat ik nog niet genoeg uitgedaagd was en ben ik begonnen met een pre-master in september. Pfoe, wat viel me dit zwaar de eerste paar weken. Op hbo ging me het een stuk gemakkelijker af, mijn bachelor heb ik dan ook nominaal met weinig inspanning gehaald. De universiteit was andere koek. Nadat zes dagen studeren voor mijn allereerste tentamen aan de Rijksuniversiteit in Groningen haalde ik een 5,4. Wat baalde ik zeg! De andere tentamens gingen gelukkig iets beter, maar niet denderend. Tijdens het studeren vond ik het niet nodig om hard te lopen. Dit stond gedurende mijn eerste tentamenweek dus even op een laag pitje.

De tweede keer dat ik weer tentamens had pakte ik het anders aan. In plaats van uren achter elkaar doorstuderen ging ik naar buiten om een rondje te rennen in het park. Even wat anders en niet aan de studieboeken denken. Ik had twee tentamenweken. In de eerste week rende ik 30 kilometer en in de tweede week 25. Heerlijk! Daarna kon ik veel langer en geconcentreerder doorstuderen. En met succes! Ik haalde al mijn tentamens, woehoe!

5. Meer positiviteit

Waar je ook rent, je komt zoveel moois tegen tijdens een run. Vooral de rondjes die ik maak in het park vind ik heerlijk. Genieten van de natuur en de mensen die buiten zijn. Hier haal ik zoveel positiviteit uit. Ik merk dat mijn blik op de wereld door hardlopen zeker is veranderd. De wereld buiten mijn huisje is prachtig en heeft zoveel te bieden. Als ik me dan toch wel een keer down voel pak ik gewoon mijn hardloopschoenen en als ik dan drie stappen buiten mijn huis heb gezet veranderd alles meteen. Het leven is mooi!

6. Meer energie

Echt moe? Dat ben ik bijna nooit meer. Mijn conditie is zoveel verbeterd dat ik veel meer energie had dan voor dat ik begon te hardlopen. Ik kan op de één of andere manier ook meer aan, waardoor ik mijn energie beter kan verdelen. Dit is eigenlijk wel één van de belangrijkste voordelen, want als je meer energie hebt wordt alles mooier in mijn ogen. Bankhangen doe ik nog maar amper. Ik ben het liefst met van alles bezig en dat kan nu ook. Sociale activiteiten zeg ik eigenlijk nooit meer af met de reden dat ik te moe ben. Dit deed ik voorheen wel. Alles lukt nu!

Wat heeft hardlopen jou opgeleverd?

15 februari 2017
/
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply jan. sligter

    Mooi verhaal dochter, daarom dus loop ik ook hard!

    15 februari 2017 at 4:28 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    You may also like