Hardlooptip: Hoe belangrijk zijn de juiste hardloopschoenen?

Posted in Hardlooptips by

Running-shoes

Hoe belangrijk is dat nou? Hardlopen op de ‘juiste’ hardloopschoenen? En wat zijn de juiste hardloopschoenen? Nadat ik een tijdje op ‘foute’ hardloopschoenen heb gelopen en dus geen progressie maakte ben ik naar de hardloopwinkel gegaan. Hier hebben ze me geholpen om ‘de’ perfecte schoen te kiezen. Wil je weten welke schoenen dat geworden zijn? En wil je weten wat je het beste kunt doen om de juiste hardloopschoenen te kiezen? Klik dan op ‘read more’ en bekijk mijn tips!

nike-lunarglide-7

Mijn eerste echte hardloopschoenen

Dit waren ze dan, mijn allereerste échte hardloopschoenen. Nadat ik een jaartje op ‘gewone’ sportschoenen heb gerend (Adidas ZM FLUX EM) en ik steeds meer begon te lopen werd het tijd voor echte hardloopschoenen. Mijn sportschoenen heb ik gehouden voor in de sportschool. Ik heb de Telstar in Groningen bezocht voor wat advies. Interessant! Hier werd ik geholpen door een vriendelijke verkoper. Ik moest een stukje gaan rennen op een loopband en hij kon me dan advies geven over de hardloopschoen die bij mij paste. Hij zag al snel dat ik overpronatie had (lees hier meer over). Hiervoor heb je schoenen nodig met extra stabiliteit.

Ik gaf aan dat ik graag Nike wilde (sorry, ik vind deze nu eenmaal mooi…) en hij kwam met dit paar naar voren: de Nike Lunarglide 7. Eerst in een andere kleur, maar ik vond de roze toch wel heel vet. Deze kleur valt lekker op en matchte destijds bij veel van mijn outfits. Ook belangrijk natuurlijk! Ik heb hiervoor nog een Asics en een Adidas gepast, maar deze Nikes zaten mij toch het best. Hier heb ik ongeveer één jaar en 3 maanden op gerend, totdat ik last kreeg van onderdelen waar ik normaal geen last van had. Ik kreeg ineens last van mijn heup en enorme last aan mijn knie.

Mijn lichaam gaf mij aan dat het tijd was voor andere schoenen.

Last van mijn knie had ik namelijk ook vaak toen ik nog op mijn ‘normale’ schoenen liep. Ik liep toen nooit echt heel ver, omdat het me na 4 kilometer al begon te steken in mijn knie. Als je niet verder wilt lopen dan 4 kilometer, dan is dat oké. Voor de langere afstanden ben je zeker wel goede schoenen nodig.

nike-pegasus-33

Mijn favoriete schoenen van dit moment

Deze Nike Pegasus Air Zoom 33 heb ik een paar dagen voor 31 december aangeschaft. Ik had eerst de Nike Lunarglide 8 en Nike Air Zoom Structure 20 besteld. Vreemd genoeg waren deze allebei te klein. De Nike Lunarglide 8 en Air Zoom Structure zijn speciaal voor overpronatie. Gek genoeg zaten deze Pegasus, die eigenlijk voor ‘neutrale’ lopers zijn het beste. En ik moet zeggen: deze schoenen lopen zelfs veel beter dan mijn Lunarglides.

Ik weet niet of het mindset is of dat het echt aan de schoen ligt, maar ik ben een stuk harder gaan rennen met op mijn nieuwe baby’s. Deze schoenen zijn ook speciaal gemaakt voor de ‘snelle’ loper. Nu vraag ik me af of ik andere schoenen nodig heb als ik meer doorlopen nodig heb. Eerst de CPC Den Haag (21K) maar eens afwachten.. Als ik die prima uit kan rennen op deze schoenen zweer ik er echt bij, want ze lopen heerlijk!

hardlooptips-schoenen

Tips voor het kiezen van de juiste hardloopschoenen

Nu wil ik je natuurlijk niet verplichten om dezelfde schoenen te kopen als ik (haha dat zou gek zijn), maar uit eigen ervaring kan ik je wel wat tips meegeven bij het uitkiezen van de juiste hardloopschoenen:

 1. Bedenk van tevoren welk merk je hardloopschoenen wilt kopen. Kies hierbij niet alleen voor een mooie vorm, maar kijk ook naar je budget.
 2. Ga naar de een goede hardloopwinkel (bijvoorbeeld Run2Day) en vraag advies aan een verkoper.
 3. Koop een hardloopschoen die het beste aanvoelt, let hierbij op dat hij niet te klein is. Je mag wel wat ruimte bij je teen overhouden.
 4. Bedenk van tevoren ook welke kleur het beste bij je hardloopoutfits past. Een opvallende schoen is leuk, maar als je al erg veel opvallende kleding hebt kan het wat afstotelijk zijn.
 5. Kijk ook eerst even op het internet of er leuke aanbiedingen zijn. Ik heb tot nu toe beide hardloopschoenen in de aanbieding gekocht!

Wil je liever niet naar de winkel? Een andere tip is om een aantal paar online te bestellen en dan thuis te testen. Je merkt snel genoeg welke dan het beste zit. Ga wel voor verschillende soorten en kleuren, anders krijg je geen goed beeld.

Wat is jouw favoriete hardloopschoen?

Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Run My Way - My Running Week in Pictures #2 - Run My Way

  […] snelste pace (ooit!) van 4:56 gehaald PLUS mijn pr op de 5 kilometer verbeterd op mijn heerlijke hardloopschoenen! Wat een heerlijk gevoel. Ik kon de week niet beter […]

  22 januari 2017 at 8:41 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  You may also like