Hoe ik kracht haal uit hardlopen

Posted in Persoonlijk by

kracht halen uit hardlopen

Sommige mensen zeggen wel eens tegen me: ‘Waarom loop je zoveel hard? Daar word je toch alleen maar moe van…’. Hoewel ik me wel in deze mening kan vinden, geldt dit niet voor mij. Ik haal zoveel kracht uit hardlopen. Niet alleen op fysiek vlak, maar ook mentaal maakt het me sterker. Nee, deze blog gaat een keer niet over hardlopen. Het gaat over hoe hardlopen mij helpt om te worden wie ik wil worden. Een persoonlijk blogje met een kijkje in mijn hoofd dus…

Winnaars hebben een planning…

Verliezers hebben een excuus. Deze quote van mijn vader heb ik laatst door de twee meiden van PAPER & SALT op een poster laten zetten. Het schoentje erachter staat voor zijn hardloopavonturen. Niet alleen in de aanloop naar een hardloopwedstrijd is het belangrijk om een planning te hebben, zonder training kan je onmogelijk een marathon uitlopen. Deze quote is ook belangrijk in mijn privé leven. Zonder planning zal ik mijn doelen nooit halen. Als ik alleen thuis ga zitten niksen ontmoet ik nooit leuke mensen, leer ik geen nieuwe dingen en bereik ik uiteindelijk niet wat ik wil bereiken. Met dit in mijn achterhoofd kom ik nu steeds verder naar mijn doel.

Een nieuwe, open blik

Zo heb ik vorig jaar mijn fulltime baan opgezegd en ben ik aan een pre-master begonnen. Ik wist dat dit best zwaar ging worden (en dat is het ook) en dat ik niet meer zoveel vastigheid zou hebben. Geen vast inkomen meer, geen structuur meer en veel vrije tijd opgeven om te studeren. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen spijt van deze beslissing. Ik ben er volkomen open ingestapt waardoor ik veel nieuwe mensen heb mogen ontmoeten, heel veel heb geleerd en elke dag het gevoel heb dat ik groei.

Van hardlopen krijg ik energie

Jep, je leest het goed. Van hardlopen krijg ik energie. Het is mijn momentje om na te denken, te brainstormen en dingen op een rijtje te zetten. Het maakt me ook rustiger op de één of andere manier. Vorig jaar heb ik best wel in een dipje gezeten. Ik woonde op een klein kamertje, deed werk dat ik niet leuk vond en voelde me beperkt. Nadat ik de stap had gezet om in mijn eentje naar New York te gaan (en over de highline te rennen) vond ik dat ik het roer om moest gooien.

Ik begon aan twee nieuwe baantjes, zei mijn fulltime baan op, schreef me in voor een master, zei mijn te kleine kamer op voor een mooie studio en ging hardlopen. In het begin ging het nog wat stroef. Veel zin in het hardlopen had ik niet, maar ging toch maar (want ja, anders zou ik dik worden…). Ik schreef me in oktober in voor mijn eerste halve marathon en toen moest ik echt aan de bak. In november en december had ik daar nog maar weinig zin in. In januari veranderde dat. De datum van de halve marathon kwam heel erg dichtbij en ik moest nu echt gaan trainen. Vanaf dat moment ging ik drie keer in de week naar buiten om een rondje (of groot rondje) te rennen en kon ik dingen zoveel beter loslaten.

Fysiek en mentaal sterker worden

Ik merkte dat ik voor januari best wel in een negatieve spiraal raakte. Het ging toch niet precies zoals ik wilde en ik bereikte mijn doelen amper. Tijdens het hardlopen kreeg ik tijd om na te denken over dit alles en tegelijkertijd fysiek sterker te worden. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat ik ook mentaal sterker werd. Ik kreeg een positieve blik. Hardlopen in de regen werd minder erg en ik trok alledaagse dingen minder zwaar aan. Ik merkte dat ik los kon laten. Soms kon ik dagenlang piekeren over een lullig dingetje, maar nu analyseerde ik dit terwijl ik aan het hardlopen was en zocht ik naar oplossingen.

Positiviteit is the key

Uiteindelijk realiseerde ik me dat het vinden van oplossingen en het grijpen van kansen mij het verste gingen brengen. Als iets nu niet lekker loopt, dan probeer ik dat op een positieve manier te benaderen. Als ik nu ergens een kans in zie stap ik uit mijn comfort zone en ga ik ervoor. 10 kilometer onder 50 minuten lopen? Dat gaat me nooit lukken dacht ik, maar met de mindset die ik nu heb is het me wel gelukt. Want yes, positiviteit is the ultimate key!

Wat doet hardlopen met jou?

2 mei 2017
/
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Paper & Salt

  Thanks for the mention! Een inspirerende blog. X

  2 mei 2017 at 10:24 pm
 • Reply jan. sligter

  Hardlopen is een positieve deel van mijn leven vooral als ik samen loop met onze dochter Patrice!
  Ben dan een trotse vader!

  3 mei 2017 at 7:16 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  You may also like