Run My Way to … CPC Den Haag #1

Posted in Run my way to... by

Run My Way to CPC Den Haag

Nog precies twee maanden en dan is het zo ver: mijn allereerste halve marathon. Wie had ooit gedacht dat ik dit ging zeggen, ik in ieder geval niet. Maar wat voelt het goed. Vorige week heb ik 28,8 kilometer gelopen in één week. Voor mij behoorlijk veel. Ik ben van plan om deze maand 100 kilometer de lopen en voor 31 januari nog een keer 18 km achter elkaar te kunnen rennen. Het lijkt me best moeilijk.

Hardloopschema

Lopen met een hardloopschema doe ik niet echt. Ik bepaal eigenlijk pas een dag van tevoren hoeveel ik de volgende dag ga lopen. Soms doe ik dat nog op de dag zelf. Ik heb wel het boek Live, Love, Run van Annemerel de Jongh. Deze pak ik er wel vaak bij voor wat inspiratie. Als ik niet weet wat voor interval training ik wil doen, dan haal ik deze even tevoorschijn. In dit boek staat een ideaal schema van 12 weken voor een halve marathon. Hele fijne interval trainingen ook. Deze voer ik dus regelmatig uit. Vorige week alleen duurloopjes gedaan, maar ik merk wel dat er weer een interval training gedaan moet worden. Zonder dit soort trainingen word ik niet sneller. En ik moet wel, want uiteraard heb ik ook een doel. Hierover later meer…

Hoe ik dan wil trainen? Ik wil vanaf nu één interval training van vijf of zes kilometer in m’n schema gooien, gevolgd door een duurloopje van 12 tot 15 kilometer en nog een duurloopje van 9 of 10 kilometer. Elke week wil ik minimaal 25 kilometer rennen, anders kom ik nooit op de 25 kilometer. Ik ben benieuwd of deze tactiek gaat werken. Als dat niet het geval is gebruik ik voor de volgende halve marathon zeker een schema (tips zijn welkom!)

De eerste kilometers

Ik heb nogal veel problemen met de eerste kilometers. Op de één of andere manier gaan deze altijd veel te snel. Ik loop dan meestal 5:20 of zo omdat het zo lekker gaat en na een kilometer of vier doet alles me pijn. Dan ga ik wat trager lopen, waardoor m’n pace een stuk langzamer wordt. Het liefst loop ik op een mooi constant tempo als ik een duurloop heb. 5:45 is mijn eigenlijke doel. Het grappige is dat ik dit gisteren tijdens een interval in de eerste kilometer wel haalde. Dit zorgde ervoor dat ik in kilometer vijf nog enorm veel energie over had en deze in 5:04 heb gerend.

Ups-and-downs

Ik heb me samen met mijn vader in oktober ingeschreven, nadat we samen de 4Mijl in Groningen hadden gelopen. Uiteraard ben ik vanaf oktober ook begonnen met trainen, maar wel met de nodige ups-and-downs. Ik had last van het zogenaamde ‘hardloopdipje’ in december. Mijn schoenen zaten niet meer lekker en alles deed me pijn. Eerst kreeg ik last van mijn knie tijdens een loopje van 12 kilometer met mijn vader en later kreeg ik tijdens een loopje door de stad last van mijn heup. Ik was van plan om heerlijk naar het Hoornse meer in Groningen te lopen totdat ik niet meer verder kon na 2 kilometer. Mijn heup begon te steken en ik had het gevoel alsof er iemand doorheen wilde boren. Na die 2 kilometer ben ik maar omgekeerd en ben ik naar huis gaan lopen. Dan baal je toch wel even als een stekker.

Nieuwe schoenen

Na al die nieuwe blessures vroeg ik me af waar dit aan lag. Ik vermoedde aan mijn schoenen. Ik had mijn prachtige roze Nike Lunarglides nu al langer dan een jaar en de demping was ver te zoeken. Ik ben daarom op jacht gegaan naar nieuwe schoenen (ook hierover later meer) en toen mijn nieuwe Nike Air Zoom Pegasus 33 gearriveerd waren, waren de klachten over. Eerlijk gezegd heb ik vorige week tijdens mijn 9,5 kilometer run nog wel even last gehad van mijn knie, maar dat is gewoon mijn zwakke punt. Des te vaker ik train des te minder ik last heb van mijn knie.

CPC Den Haag, kom maar op!

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Run My Way - Run My Way to ... CPC Den Haag #2 - Run My Way

    […] laatste keer dat ik schreef over mijn voorbereidingen voor de CPC Den Haag had ik nog twee maanden te gaan. Ik had mezelf beloof dat ik één keer per week ging intervallen […]

    12 februari 2017 at 6:06 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    You may also like